Sider

torsdag 23. september 2010

Hvorfor ble det krig i 1914?

Europeiske kolonier i Afrika



1914 var på slutten av den tiden da de europeiske landene prøvde å erobre mest mulig land utenfor Europa.De kalte områdene for kolonier. Dette hadde gjort at de forskjellige landene så på hverandre som konkurrenter.
 Det var om å gjøre å ha mest land, og de som klarte det best var Storbritannia og Frankrike. Tyskland hadde begynt litt sent, så de hadde ikke så mange kolonier å herske over. Tyskland ville være best så de prøvde å ta noen av koloniene til de andre i Afrika. Og når landene ble mistenksomme til hverandre begynte de å lage mer våpen og trene opp soldater. Etter hvert ble Tyskland og et land som på den tiden het Østerrike-Ungarn enige om å være på lag hvis det ble krig. De kalte det trippelalliansen da Italia også ville være med. Da Storbritannia og Frankrike fikk høre dette ble de også enige om å være på lag med hverandre. De tok med Russland og kalte seg trippelententen. Slik lå Europa altså tilrettelagt for en krig.

Den lille dråpen som gjorde at begeret rant over var noen skudd i Sarajevo. Det dreide seg om at en mann som het Gavrilo Princip skjøt tronfølgeren til Bosnia. Bosnia lå på den tiden i Østerrike-Ungarn, noe den hemmelig organisasjonen Svarte hånd var i mot. De ville at Bosnia skulle bli et eget land. Siden Østerrike-Ungarn ikke ville at Serbia skulle løsrives, gikk de til angrep på Serbia. Det de ikke hadde regnet med var at Bosnia var på lag med Trippelententen. Tyskland, Italia og et stort område som ble kalt Det osmanske riket hadde jo lovt å støtte Østerrike-Ungarn i krig, og når Frankrike, Russland og Frankrike plutselig var i mot Østerrike-Ungarn måtte de andre også trå til. Under krigen skiftet Trippelalliansen navn til "Sentralmaktene", og Trippelententen ble "De allierte".
Sånn ble alle landene i Europa og koloniene deres rundt om i verden blandet inn i det som senere ble kalt Den første verdenskrig.

Klem Caramel ChewChew

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar